Vi kurser deg klar til svenneprøven din

Etter tiden som lærling er over, er det på tide å gå opp til svenneprøven. Disse temaene er noen av de du kan møte på i uken du avholder svenneprøven din.


Arkitektur Arkitektur inkluderer både interiør og eksteriør. Det er viktig å lære hvordan man gjør mest mulig under fotograferingen, slik at man slipper mye etterarbeid. Det er smart å jobbe med rette linjer i kameraet, selv om programmene vi benytter til etterarbeid også kan hjelpe oss med dette.


Når det kommer til interiør er en del av vurderingskriteriene å fylle inn lys ved å ha med seg eksternt lys, og å sette riktig hvitbalanse. Det kan være lurt å ha riktige innstillinger under fotograferingen. Ved å bruke en halvtime ekstra under fotograferingen så kan du spare deg f.eks. tre timer etterarbeid. Da kan du på location korrigere for blandingslys, lette opp i skygger og lignende. Kurs som tidligere har vært avholdt på dette temaet har gitt en del a-ha-opplevelser for lærlingene, da de ofte ikke har lært mye om dette i forkant.


Matfoto Dette er en undergren av reklamefoto, men det er en del fotografer som har spesialisert seg på matfoto, og Opplæringskontoret for fotofag (OFS) har derfor valgt å holde kurs på dette temaet. I kategorien matfoto kan man fotografere matretter, men man kan også jobbe med å fotografere til emballasje for matfirmaer, slik som f.eks. Tine og Stabburet. Her er formålet at det skal se lekkert ut fordi det skal stå i årevis på fronten av en pakke. Ofte har man med både en kokk og en stylist dersom man er matfotograf, men for å kunne levere godt på mindre steder og til mindre prosjekter, så finnes det en del triks å lære seg for å kunne beherske dette på best mulig måte. Dette kan være f.eks. hvordan man holder salater friske, eller hvordan man legger på ting med pinsett. Ofte små detaljer som gjør at bildet blir hakket bedre enn dersom man ikke hadde gjort det slik. Inkludert i matfoto er også å fotografere drikke og å få det til å se fresht ut med isbiter.


Refleksjoner Andre kurs som OFS har avholdt er smykkefotografering, komplisert flaske- eller glassfotografering. Da lærer lærlingene fra fotografer som er spesialister på dette, og får se hvordan de jobber i studioet med blant annet reflektorer og lys for å få refleksene i produktene til å se pene ut. Lyset oppfører seg annerledes fra små smykker til større flasker og glass. Vinflasker er noe som ofte blir fotografert, og selv om det ikke er lov til å markedsføre alkohol, så brukes likevel disse flaskene en del likevel. Det finnes ulike måter å løse en slik fotografering på, og kjenner man til teknikkene så kan man selv velge hvilken stil man ønsker å ha på bildene.


Kompositt Kursholderen OFS har brukt i de siste kursene innen dette temaet jobber strategisk med å planlegge fotograferingene godt i forkant for at komposittet skal bli best mulig. Det er for eksempel viktig å lyssette ting på forhånd så du slipper en god del av Photoshop-arbeidet etterpå. Du må selvfølgelig fortsatt sette elementene sammen, men planlegger du i forkant hvordan det skal se ut, så vet du hvordan du skal lyssette de ulike elementene du skal sette sammen. Ved å benytte en halvtime ekstra til lyssetting også der så slipper du mange timer i Photoshop i etterkant.


Portrett Det er mye å holde styr på når man fotograferer portretter. Både ute på location hvor man må tenke på blant annet elementer som hvordan hodet er sett opp mot bakgrunnen, slik at man ikke har for eksempel trær som vokser ut av hodet, men også i studio hvor forskjellige typer lyssetting gir ulike resultater. Da kan man velge om man ønsker for eksempel et klassisk eller røft uttrykk. Man lyssetter også annerledes dersom man lyssetter for en person fremfor å lyssette en gruppe mennesker. Man bør ikke undervurdere hvor mye hjelp det er i å lyssette med blitz.


Forretningsdrift OFS holder også kurs i å fortelle om hvordan det er å starte opp et eget firma etter at man er ferdig som lærling. I tillegg får lærlingene lære mer om markedsføring, og hvordan man markedsfører seg som fotograf. OFS har fått tilbakemeldinger fra lærlinger som gruer seg for å starte for seg selv. De fleste må starte for seg selv, og vet ikke helt hvordan de skal gjøre det. Her vil lærlingene tipses om hvilken type firma man bør starte med, det å ikke ta på seg for store utgifter med en gang, og balansen mellom å jobbe langsiktig og å dekke inn utgifter på kort sikt. Det tar erfaringsmessig mellom 2-3 år før man er etablert forretningsmessig dersom du klarer å vise deg frem og få nok kunder til å virkelig kunne leve av foto.


Repro/avfotografering Her kan fotografen være nødt til å fotografere et maleri, et frimerke og istykkerrevne gamle bilder. Denne oppgaven kommer ofte på svenneprøven. OFS har ikke noe med hvordan svenneprøven gjennomføres, men de fleste nemnder velger å ta med denne oppgaven i svenneprøven for å vise at du kan teknikkene som trengs for å gjenskape et slikt bilde. Noen ganger dersom bildene er veldig ødelagte må man av og til ta en kvalifisert gjetting og «dikte» noen pixler for å få et helt bilde. Det er også lov til å bruke scanner på de gjenstandene som man kan få til det på. Et stort maleri på 1 x 1 meter vil naturligvis ikke kunne reproduseres i scanneren.


Bruk av utstyr Ulike fotografer bruker ulikt utstyr, så undervisningen på dette temaet blir ganske generell. OFS gir også litt teoretisk opplæring da det er veldig få som kan teorien godt. Skal du gå opp som privatist, så må du gå opp på en videregående skole som har den linjen, og da får du den samme oppgaven som de som går på videregående får. Du skal kunne en del fotouttrykk, samt å forstå hvordan ulike elementer av foto fungerer, slik som dybdeskarphet, hvorfor riktig ISO er viktig, og blandingslys. Selv om det er på mange måter enklere å fotografere i dag, så skal du vite en del om disse teknikkene. Det er også litt fokus på fotohistorie. Du må kunne de viktigste elementene innen fotohistorien. Dette er viktig for å kunne forstå utviklingen, hvordan fotografi som fenomen startet.


Andre kurs som vurderes OFS har ennå ikke hatt noen kurs i video med speilrefleks/speilløse kameraer, men dette vil komme inn nå. De har også sett på om dronefoto kan være interessant, men dette er ikke avgjort ennå. Det er viktig at det ikke blir for mye på to år også, slik at man ikke får undervist så grundig som man ønsker i alle temaene.


Den nye hverdagen – korte videosnutter I opplæringen på dette temaet ser OFS for seg å undervise i video skapt med systemkamera. Det er lurt å filme med det utstyret man har. Mye av videoen som etterspørres i arbeidshverdagen som fotograf er stort sett for nettbruk. De som satser på film, f.eks. innen reklamefoto krever naturlig nok bedre utstyr, men da spesialiserer man seg på det i etterkant. I de fleste tilfeller går det helt fint å benytte det utstyret man allerede bruker som fotograf i sitt daglige virke. Da vil man også kunne få en smakebit på film og se om dette er noe de vil fortsette med.