Tar du et bilde eller knipser du et bilde?

«Jeg hater å høre folk si at de knipser et bilde» sier Stein Dahlsrud, leder for Opplæringskontoret for Fotostudier.


- Det er ikke bare å knipse et bilde. Det er et håndverk å fotografere. Det er jo heller ikke slik at rørleggeren «slenger inn et rør» eller at man kan bare sveise litt her og der.


Fotografi er et fag Som profesjonell yrkesutøver i de fleste fag må du vite hva du driver med. Sånn er det også med foto. Du skal kunne en del om komposisjon. Opprinnelig var fotofaget tuftet på komposisjon med prinsipper benyttet i gamle malerier. De flinkeste materialistiske malerne lærte seg disse teknikkene, de målte opp og jobbet med perspektiver og hvordan linjer trekkes. Den dag i dag på malerkurs jobber man fortsatt mye med slike teknikker.


Komposisjon er viktig for å kunne gi øyet noe som er interessant å se på. Mange av de som knipser et bilde tar ikke høyde for slike prinsipper, og dermed er det mange dårlige bilder der ute.


Hvorfor bruke tid på å utdanne deg? Det har blitt en trend at alle kan være en fotograf. Man trenger ingen utdanning, det er bare å trykke på knappen så fikser kameraet alt for deg.


- Til en viss grad er dette sant. Du har imidlertid ingen kontroll på resultatet du ender opp med dersom du bare «knipser» et bilde. Det får du med riktig utdanning. Mange unge sier at det er bare å gå inn på YouTube og lære, men det er begrenset hvor mye du lærer der. Du skal kunne teknisk mye, og lyssette riktig for å kunne skille seg ut, sier Dahlsrud.


Det er elementer man ikke kan lære ved å se på en video, der må man blande teoretisk kunnskap med praktisk erfaring for å kunne oppleve selv hva små korrigeringer kan gjøre for et bilde. En profesjonell fotograf vil alltid være bedre enn en amatør fordi de kan grunnprinsippene, komposisjon og har mengdeerfaring som gjør at man sikrer gode bilder. Man må vite hva som gjør et bilde unikt.


Hva gjør et godt bilde? Det som skiller utdannede fotografer og selvlærte fotografer er ofte praktisk kunnskap for å skape det gode bildet. Fotografi, slik som mye kunst kan være vanskelig å vurdere. For det utrente øyet kan man se et bilde av en seng og et nattbord, men så ender bildet opp med å bli utstilt i gallerier. Da er det noen med god peiling på fotografi som har vurdert dette bildet til å ha noe unikt over seg. Det er mange ulike meninger om hva som er et godt bilde. Det ser man for eksempel i konkurranser.


- Forskjellige juryer sier forskjellige ting. Dersom har elementer av klassisk fotografi så er man ofte inne på noe. Man kan også bryte regler, definitivt. For meg sitter det i blodet. Jeg ser om et bilde er godt eller dårlig med en gang, og synes det er vanskelig å forklare hva som gjør det bra, forteller Dahlsrud.


Utdanning sikrer et godt fundament dersom du ønsker å jobbe som fotograf. Det finnes selvlærte fotografer som er flinke, men teknisk er det kjempeviktig at man kan prinsippene og vet hva man skal bruke i alle sammenhenger, og det er en læringsprosess som tar tid.


Utdanning skiller ofte de som tar bilder og de som «knipser» bilder. Hvilken fotograf vil du være?