Slik vil svenneprøven foregå

Svenneprøven og mesterbrevet er de to måtene man i Norge kan formalisere sin kunnsksap innen fotofaget på. Slik foregår selve svenneprøven.


Først meldes man opp, eller melder seg selv opp til fylkeskommunen. Deretter tar fylkeskommunen kontakt med nemnda, som er to fotografer i det fylket man tilhører. Ikke alle fylker har nemnd, så da må en nemnd fra et annet fylke benyttes. Deretter settes en dato for gjennomføringen.


Så starter svenneprøven Når svenneprøven starter får man først en samtale med nemnda som dreier seg om hvordan de har tenkt til å legge opp svenneprøven. Deretter får man 6 eller 7 oppgaver. Disse oppgavene kan være for eksempel singelportrett, interiør, eksteriør, produkt, eller portrett av en familie/gruppe.


Dersom du går opp som privatist så kommer det an på hvilken type fotografering du har drevet med i de årene. Har du vært portrettfotograf så vil du eksempelvis kunne få 3 oppgaver innen portrett. Du får også antakeligvis en repro-fotograferingsoppgave. Du får kanskje eksteriør/interiør. Matfoto er det skjelden at man får, men det er ikke umulig. Man får heller ikke naturfoto.


Vær kreativ Inkludert i oppgavesettet på svenneprøven er også en frioppgave. Da er det en god strategi å overraske nemnda på denne oppgaven. Noen har i løpet av de siste årene levert en kort film. Det kan imponere. Er du portrettfotograf og leverer tre oppgaver med portrett, da leverer du ikke en frioppgave med portrett i tillegg. Pass på at du leverer noe du er god på i frioppgaven din. Den skal imponere.


En kort reportasje med tre bilder som frioppgave er sikkert ikke dumt. Du kan fortelle mye ved hjelp av tre bilder.


Øv på ting du ikke kan i forkant Dersom du for eksempel har spesialisert deg på nyfødtfoto, så kan du fortsatt gå opp som privatist, men du vil forventes å få oppgaver mye bredere enn det du vanligvis jobber med. Skal du da ta svennebrev, så bør du trene litt på andre ting før du går opp til svenneprøven.


Mange som har gått opp som privatister de siste årene har lite eller ingen studioerfaring. De har kanskje brukt en ekstern blitz eller hatt med seg et stativ med en blitz på i forskjellige sammenhenger, men da er det en god investering å ta et kurs i studiofotografering før man tar sjansen på å gå opp til svenneprøven.


Det er ikke bare resultatet som teller, men også prosessen! Lykke til!