Lærlingetur til Stockholm

Det å være lærling kan være litt ensomt av og til. Da er det fint med litt påfyll sammen.

Den 21. – 23. mars 2019 reiste lærlingene i OFS sammen med Stein Dahlsrud og tre kursholdere til Stockholm for å holde kurs om svenneprøve og det å tørre å satse og starte opp for seg selv eller å finne fast jobb etter endt lærlingetid. De tre kursholderene har også tidligere vært lærlinger via oss i OFS, og har klart seg bra etter lærlingetiden. Dette ble godt tatt i mot av alle lærlingene, og de fikk prøve seg på forskjellige oppgaver som kan komme på en reell svenneprøve. Oppgavene besto blant annet av arkitektur, portrett og fri oppgave.


Lærlingene fikk god oppfølging av sine kursholdere under hele kurset, noe som var til stor hjelp. Ved søndag og avreise hadde de innlevering av bildene og fikk se alle innleverte oppgaver. De fikk også komme med tilbakemeldinger i plenum. Mange av lærlingene var tøffe og tok oppgavene på strak arm. De gikk ut i gata, snakket med fremmede og fotograferte disse, i stedet for å fotografere hverandre! Det var utrolig bra og tøft gjort. Vi bodde veldig sentralt på et hotell, og det var ikke langt til både slottet, flere museum og den store handlegata.


Lærlingene fikk litt ekstra faglig innhold da de besøkte museet Fotografiska i Stockholm. Der var de i mange timer, studerte og kommenterte litt av de de fikk se.


Her er noen av tilbakemeldingene fra lærlingene som deltok på kurset.

Jeg synes det var inspirerende å høre hva de tidligere lærlingene hadde oppnådd og hvordan motivasjonen deres hadde gått litt opp og ned, hvordan de løste det og hva de lærte av det.  Jeg lærte at det er superviktig å planlegge uansett hva man skal ta bilder av og hvem man tar bilder for, jeg skulle gjerne ønske at jeg hadde sjekket ut utesteder og arkitektur en uke i forveien før jeg bega meg ut på en ferd til steder jeg ikke hadde sett før, og nattklubber jeg ikke kunne filme i. Heldigvis hadde jeg en super gjeng med meg begge nettene som ga masse støtte og glede.  Det å få tilgang til å jobbe alene og å snakke sammen om arbeidet og alt mellom himmel og jord er noe jeg vil huske lenge. Det å være med på et kurs som dette i flere dager skaper bånd og selvtillit og det er noe man spesielt trenger i en hverdag hvor få har troen på deg. Alle backer hverandre opp og booster opp hverandres humør og drive. Et fantastisk kurs med lite søvn og mye glede.

Jeg synes kurset var veldig bra, morsomt og ikke minst lærerikt. Turen til Fotografiska hjalp med nye og kreative input på ideer/ uttrykk man vanligvis ikke ser. Da Emmy, Emilie og Mathias fortalte om sine historier fra etter lærlingtiden ga en fin pekepinn på hva man kan gjøre, samt at dette faktisk er mulig. Oppgavene var også fine og utfordrende. Dette var en ny by for meg og mange av de andre, som betydde at vi måtte være kreative med måtene som vi løste de på. Kan kort også nevne at det var fint å kunne komme til ett nytt sted, det vekket ny motivasjon for veien fremover.
Jeg mener at et kurs som det her er lærerikt og ikke minst inspirerende. Det å høre historier fra tidligere lærlinger som faktisk har oppnådd og jobber med noe innenfor foto/ video den dag i dag gir håp. Og ikke minst motivasjon til og gi alt i tiden fremover. Jeg syntes kurset var lagt opp veldig bra i forhold til oppgaver og det vi skulle gjennom. Ikke minst er jeg veldig stolt av de andre lærlingene og hva de presterer.  Når det kom til tilbakemeldinger på oppgave følte jeg at jeg fikk mange gode tilbakemeldinger som jeg skal ta med videre, savnet kanskje litt positivt ladde tilbakemeldinger også, men veldig bra med hva jeg kan bli bedre på. Når det kommer til det sosiale er kurs som dette gull verdt! Det å møte de andre lærlingene som driver med det samme som jeg driver med er hyggelig og ikke minst knytter jeg kontakter som man tar med seg på veien videre.  Takk for et flott kurs! Og at du står på så mye som du gjør for at vi lærlingene skal ha det fint!